top of page

Toffeenystäville

Parasta uutta vuotta lukijat!

Vuosi vierähti käyntiin mitä loistavimmin ja toi tullessaan uusia mielenkiintoisia asioita. Kaiken tohinan keskellä blogin päivitys on jäänyt unholaan, mutta korjattakoon se uuden vuoden lupauksella: postata ainakin useammin kuin viime vuonna. ;)

Sain joululahjaksi Virpi Mikkosen aka Vanelja- blogistin reseptikirjan: Kiitos hyvää. Kirja sisältää herkkuja ilman sokeria ja gluteenia. Mikä voisikaan olla parempi vuoden aloitus leipomispuolella jos herkkuja tekee mieli. Tuota kirjaa selatessa tekisi mieli kokeilla jokainen ohje. Tyylikäs kirja houkuttelee matkaansa kauniilla ja seesteisillä kuvillaan.

Ensimmäinen ohje, jota halusin kokeilla oli merisuolalla huiskittu toffee. Osin siksi, että simppelit ainesosat löytyivät suoraan kaapista. Enkä ainakaan minä voinut vastustaa Mikkosen varoituksen sanaa: kuuleman mukaan nämä toffeepalat vainoavat niin, että löydät itsesi toffeenkokkauspuuhista aina edellisen satsin loputtua. Pahoin pelkään kuuluvani näihin toffeenystäviin.

Merisuolalla huiskittu toffee

Noin 15 kpl

1 dl manteleita ja/tai pähkinöitä

1,5 dl kotimaista luomuhunajaa

2 dl makeuttamatonta mantelivoita tai pähkinävoita

2 rkl kookoshiutaleita

hyppysellinen merisuolaa

Murskaa pähkinät ja mantelit esimerkiksi sauvasekoittimella. Annostele hunaja paistinpannulle ja lämmitä sitä lieden keskilämmöllä jatkuvasti sekoittaen, kunnes se alkaa vaahdota. Jatka vaahtoutuvan hunajan hämmentämistä noin 5 minuuttia. Käännä liesi pienimmälle lämpötilalle ja lisää manteli- tai maapähkinävoi. Hämmennä seosta, kunnes se alkaa hieman paksuuntua. Ota pannu pois liedeltä ja lisää manteli-/pähkinämuru ja kookoshiutaleet. Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Annostele lämmin seos silikonimuotteihin tai esimerkiksi leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Tasoita tarvittaessa vedellä kostutetulla veitsellä tai kaapimella. Ripottele pinnalle merisuolaa. Anna jäähtyä jääkaapissa hetken. Mikäli kaadoit toffeen levyksi, leikkaa siitä annospaloja veitsellä. Säilytä esimerkiksi leivinpaperiin käärittynä. Toffee säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Olen jo kauan aikonut tehdä toffeeta, mutta sen ainesosat runsaine sokerimäärineen on saanut perääntymään. Tämä kevyempi versioinen ohje yllätti minut täysin, kuinka vastustamattoman hyvää se olikaan! Luulenpa, että toffeiden säilyvyydestä ei tarvitse murehtia.

Vielä kerran: Kevyempää uutta vuotta!

bottom of page