top of page

It's time to say hello

Uusi blogi ja uudet kujeet! Heippa kaikki vanhat ja uudet lukijat ja tervetuloa uuden ja freshimmän blogini pariin. Uusi blogini tulee keskittymään entistä enemmän rakastamaani leivonta puoleen. Luvassa siis aimo annos makeita leivonnaisia unohtamatta suolaista puolta.

Pikkujoulukausi kiitää hurjaa vauhtia eteenpäin ja olenhan minäkin siitä osani saanut. Ensimmäiset pikkujoulut vietimme parhaan ruokaklubi tiimimme kesken. Pöydät notkuivat tarjottavista ja taisimme myös nauttia kolmen ruokalajin illallisen, tosin aloittaen lounaalla riisipuurolla, jonka jälkeen jatkoimme päivällisellä paistetun siian ja uunijuureksien kera. Jälkiruoan virkaa toimitti kinuski-puolukkarahka. Illan päätteeksi napostelu pöytäämme koristivat poulukkaraakakakku ja tyttöjen tekemät vuohenjuustoviikuna muffinsit ja suklaapallot sekä hedelmä- ja juustotarjotin nautittuna kera glögin.

Raakaleivonta on itselleni uusi tuttavuus, mutta viimeistään tämän puolukkaisen juustokakun jälkeen ehdottomasti mielitekoihini kuuluva. Mitä eroa raakaleivonnalla on sitten perinteiseen leivontaan? Raakaleivonnassa ydin on se, että raaka-aineiden lämpötila ei nouse yli 45 asteen. Raakaleivonnassa tarvitset riittävän tehokkaan tehosekoittimen, jotta pähkinät ja muut ainesosat soseutuvat kunnolla. Lisäksi pakastin korvaa uunin ja kakun annetaan tekeytyä kylmässä seuravaavaan päivään.

Tavallisessa leivonnassa käytettävät ainekset myös korvataan muilla, kuten sokeri luomuhunajalla, agavesiirapilla, palmusokerilla tai stevialla. Viljatuotteiden sijaan käytetään pähkinöitå, manteleita ja kuivahedelmiä. Voi ja margariini vaihtuvat kylmäpuristettuun kookosöljyyn tai kaakaovoihin. Suklaa ja kaakaojauhe korvataan esimerkiksi raakakaakaojauheella. Chiansiemenet ja psylliumin siemenet toimivat hyytelöivinä ja sitovina aineina. Väriä raakakakkuun saadaan mustikalla, puolukalla, punajuurella, sahramilla...

Puolukkainen raakajuustokakku (ø 18 cm) Pohja reilu desi pekaanipähkinöitä vajaa desi kuivattuja taateleita ripaus suolaa Täyte n. 3 dl cashewpähkinöitä (liota etukäteen väh. 4h) 1 sitruunan mehu 1 tl aitovaniljajauhetta tai vaniljauutetta n. 1/2 dl sulaa kookosöljyä n. 1/2 dl kookosnektaria (tai ei-vegaanit esim. hunajaa) halutessa: 2 rkl pähkinävoita halutessa: 1 rkl psylliumia 2 dl puolukoita (plus enemmän koristeeksi) Muusaa pohjan ainekset keskenään blenderissä/monitoimikoneessa. Painele vuoan pohjalle ja laita hetkeksi pakastimeen. Laita täytteen ainekset (ilman puolukoita) blenderiin ja blendaa täydellä teholla kunnes seos on sileää. Jähmeäntuntuiseen seokseen voi laittaa muutaman ruokalusikallisen vettä tai lisää sulaa kookosöljyä. Maistele seosta ja säädä makeuden ja happamuuden (=sitruunan) määrää. Kaada n. 2/3 täytteestä pohjan päälle ja laita takaisin pakkaseen. Blendaa puolukat lopun täytteen kanssa ja kaada hieman jähmettyneen vaalean kerroksen päälle. Tasoittele täyte, ja laita kakku vielä muutamaksi tunniksi pakastimeen jähmettymään. Ota kakku sulamaan reilusti ennen tarjoilua ja koristele puolukoilla.

Kakku oli jopa yllättävän makeaa taatelisen pohjansa ansiosta ja mieleen tulikin mars-patukan maku. Suosittelen kokeilemaan!

Mitäs pidätte uudesta sivustosta?

bottom of page